HTML

való (világ) hotel

külföldi élet, kivándorlás, egy hotel való villája, párkapcsolat, gondolatok a mai világról

Friss topikok

Linkblog

food

2011.01.13. 15:18 | yeanling | Szólj hozzá!

 www.teletal.hu

 fogasszelet horgász módra
 
A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, zsírját kípirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Erős tűzön átforgatjuk, megszórjuk fűszerparikával, felöntjük fehérborral. Őrölt borssal fűszerezzük és kiforraljuk. Közben a fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és lisztbe mártva elősütjük. Ráöntjük a paprikás-paradicsomos ragut, majd átforraljuk.  
         Csuszatésztával körítve tálaljuk.
Mandulás mascarpone golyók
Hozzávalók:
·                            50 dkg mascarpone
·                            20 dkg babapiskóta
·                            1 dl méz
·                            citrom
·                            10 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom reszelt héját, valamint a felének a levét belecsavarjuk. Lereszeljük a babapiskótát (vagy ledaráljuk), és összekeverjük a krémmel. Megpirítjuk a manulát, és a masszából golyókat formázunk, majd meghempergetjük a mandulában.

Tálalás: Fanyarkásabb lekvárral (áfonya, szilva, eredei gyümölcs vagy meggy), meghintve porcukorral.
PESZTÓS CSIRKEMELL
Hozzávalók:
  • 4 db csirkemell filé
  • 3 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 3 evőkanál Bertolli Verde bazsalikom pesto
  • 2 dl tejszín
  • 1 ág friss bazsalikomlevél
  • só, darált bors
  • sült csirke fűszerkeverék
 
A csirkemell filékre csorgassunk kevéske olívaolajat, daráljunk rá borsot, majd szórjuk meg a sülcsirke fűszerkeverékkel. Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek ízes jól átjárja a csirkehúst.
Forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a befűszerezett melleket. Közepes lángon mindkét oldalát süssük 4-5 percig.
Kanalazzuk a csirkemell közé a bazsalikom pesto-t, forrósítsuk fel a sütőzsiradékban, majd öntsük rá a tejszínt. Daráljunk a szószra borsot, ízesítsük kevéske sóval, majd kis lángon pároljuk még pár percig. A csirkemelleket időnként fordítsuk meg a szószban. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az összetépkedett bazsalikomleveleket és a félbevágott koktélparadicsomot.
Forrón tálaljuk tányérokra, csorgassuk meg a pesztos szósszal, köretnek párolt zöldségeket, rizst vagy kifőzött tésztát készítsünk.
 

 
         A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, zsírját kípirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Erős tűzön átforgatjuk, megszórjuk fűszerparikával, felöntjük fehérborral. Őrölt borssal fűszerezzük és kiforraljuk. Közben a fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és lisztbe mártva elősütjük. Ráöntjük a paprikás-paradicsomos ragut, majd átforraljuk.  
 
 
         Csuszatésztával körítve tálaljuk.
 
Tiramisú-italy
 
Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 20 dkg babapiskóta, 3 tojás, 4 csésze kávé, cukor, fél dl rum (vagy valamilyen likőr, ennek használata elég vegyes), kakaópor

1. Keverjünk habosra 3-4 evőkanál cukrot a tojássárgákkal, majd adjuk hozzá a mascarponét, keverjük őket együtt habosra. A krém ne legyen túl édes!
2. Egy csipet sóval verjük fel kemény habnak a fehérjét is, majd óvatosan adjuk a mascarponés krémhez
3. A kávét és a rumot keverjük össze, és mártsuk meg benne a babapiskótákat
4. Rétegezzük a piskótát, rá krém, pisóta, krém, végül kakaóval szórjuk meg

Fogyasztás előtt feltétlenül álljon 4-5 órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek!
 
 
Zabaglione-italy
 
Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 4 kiskanál cukor, 1 narancs leve, fél dl fehérbor, 2-3 kiskanál konyak

1. Keverjük a 4 tojás sárgáját a cukorral habosra
2. Adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, a bort és a konyakot
3. Vízfürdő felett folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik és habkönnyűvé nem válik. (kb 3-4 perc). Öntsük poharakba és hűtsük le.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velővel töltött palacsinta
 
 
Hozzávalók:
·                            4 db sertés velő,
·                            8 dkg vaj,
·                            8 dkg hagyma,
·                            4 db tojás,
·                            1 csapott mokkás kanál só,
·                            törött bors,
·                            1/2 csomag zöld petrezselyem,
·                            15 dkg morzsa,
·                            olaj a kisütéshez,
·                            10 db sós palacsinta
Elkészítés:
A velőt megtisztítjuk hártyáitól, és apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát olajon vagy vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a velőt. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemmel ízesítjük, és megpároljuk. Majd hozzáadunk 2 db összehabart tojást és megszilárdítjuk. Ezzel a töltelékkel a készre sütött palacsintákat megtöltjük, a széleit behajtogatva tojásba, morzsába fogatjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük. Tartármártással tálaljuk.
Megjegyzés:
A panírozásnál a morzsába reszelhetük sajtot. A tartármártás helyett adhatunk hozzá fokhagymával ízesített tejfölt is.
 
Hozzávalók:
·                            80 dkg csirkemellfilé
·                            A töltelékhez:
·                            5 dkg császárszalonna
·                            2 kis fej vöröshagyma
·                            3 gerezd fokhagyma
·                            10 dkg zöldpaprika
·                            20 dkg sertésvelő
·                            2 tojás
·                           
·                            A gombaraguhoz:
·                            5 dkg zsír
·                            15 dkg gomba
·                            törött bors
·                            1 evőkanál pirospaprika
·                            1,5 dl tejföl
·                            1evõ
·                            kanál liszt
·                            1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágom, és serpenyőben kisütöm. A pörcöt kiszedem, a visszamaradt zsiradékon megpirítom az egyik fej hagymát és a fokhagymát, ráteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, visszateszem a pörcöt, és egy kicsit párolom. A megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velőt hozzáteszem, és néhány percig pirítom, majd a felvert tojást is hozzáöntve kocsonyásodásig keverem, végül megsózom (fontos, hogy a sót csak a végén adjuk hozzá).

A csikemellfiléket kiklopfolom, rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm, és fehér cérnával megkötözöm. Forró zsírban megpirítom minden oldalán, 1 pohár vizet öntök alá, lefedem, és megpárolom (ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolom, míg a hús megpuhul). A tűzhelyről levéve a párolólevet letöltöm, és hűlni hagyom.

Forró zsíron üvegesre dinsztelem a másik vöröshagymát, a felszeletelt gombát, megsózom, és fedő alatt puhára párolom, borssal és pirospaprikával megszórom. A lisztet és a tejfölt simára kavarom, apránként hozzákeverem a hús langyosra hűlt párolólevét, ezt ráöntöm a megpárolt gombára, jól összeforralom.

A behabart gombát ráöntöm a húsra, melyről eltávolítottam a cérnát. Még egyszer felforralom, és meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Tetszőleges körettel tálalom.
 
 
Velővel töltött sertéskaraj rántva
 
 
Hozzávalók:
·                            8 szelet karaj
·                            6-8 db velőrózsa
·                           
·                            bors
·                             ételízesítő
·                            A panírozáshoz:
·                            liszt
·                            tojás
·                            zsemlemorzsa
·                            A sütéshez:
·                            olaj
Elkészítés:
A karajt kicsontozom, majd kiklopfolom. Forrásban levő vízbe teszem az átmosott velőrózsákat, és 4-5 percig főzöm. Ekkor leszűröm, és egy tányérban villával összetöröm a velőt, majd sóval, ételízesítővel és borssal fűszerezem.

A karaj egyik felébe teszek egy kisebb halmot a fűszerezett velőből, majd ráhajtom a hús másik felét. Fogvájóval vagy hústűvel összetűzöm.
Ezután besózom, majd panírozás után készre sütöm. Sült krumplival vagy krumplipürével tálalom.

Belülről nem kell sózni a húst, mert a velő már fűszerezett, és onnan szed magába annyi fűszert, amennyire szüksége van.
Megjegyzés:
Van, amikor pulyka- vagy csirkemellet töltök meg ezzel a töltelékkel. Mindegyikkel nagyon finom.
Velővel töltött sajt
 
Hozzávalók:
·                            adagonként:
·                            2 szelet kb. 3-4 milliméter vastag trappista tömbsajt (12-14 dkg)
·                            7-8 dkg sertésvelő
·                            vöröshagyma
·                            1 tojás
·                            zsemlemorzsa
·                            olaj
·                           
·                            bors
·                            petrezselyem
·                            tartármártás
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk (fél kg velőhöz két közepes méretű hagyma illik). Ez idő alatt megszabadítjuk a velőt a hártyáitól. Rátesszük a megfonnyasztott hagymára, sózzuk, borsozzuk, szürkére pirítjuk, majd ekkor összemelegítjük némi apróra vágott petrezselyemmel. Amikor már nem forró, úgy fél centi vastagon felsimítjuk a velőt az egyik sajtra, majd a másik sajttal betakarjuk. Ezután óvatosan belehelyezzük a felvert tojásokba. Ha nem lepi el a tojás a töltött sajtot, akkor nem forgatjuk a sajtot, hanem kiskanállal vagy a tojást tartalmazó tál mozgatásával tojásozzuk be a tetejét. Ezután óvatosan áttesszük a sok zsemlemorzsát tartalmazó tálba. Itt a tetejét beborítjuk morzsával, és addig morzsázzuk, amíg felveszi azt a tojás. Ezután újra tojás, újra morzsa következik. Ne ijedjünk meg, ha közben esetleg leszakad a panír, mert a második tojásba mártás után még rengeteg morzsát felvesz a sajt, szinte az ujjunkkal formázhatjuk a vastag panírt. Bő, forró olajban, két sütőlapáttal 20 másodpercenként megfordítva 2-3 percig sütjük. (Csak az a célunk, hogy panír alatt megolvadjon a sajt és átmelegedjen a velő.) Amikor készen van, a tetejét vastagon bekenjük tartármártással. Én rizi-bizit adok hozzá köretnek.
Megjegyzés:
Nagyon finom, és igen egyszerű étel. Szeretjük is. Megsütni is könnyű, de a panírozása rengeteg pepecseléssel jár, és az borzolja az idegeimet.
Természetesen négy adagot négy tojással panírozok, és nem 4 x 1 tojással. Nem csak tömbsajtból készíthetjük, de abból könnyebb. Nekem kb. 1 kg sajtból és fél kg velőből 7 adag jött ki. Ha nem sütjük túl, nem folyik ki belőle a velő. A fiaink simán megesznek belőle két-két adagot.
 
 

Fogasszelet horgász módra

A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, zsírját kípirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Erős tűzön átforgatjuk, megszórjuk fűszerparikával, felöntjük fehérborral. Őrölt borssal fűszerezzük és kiforraljuk. Közben a fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és lisztbe mártva elősütjük. Ráöntjük a paprikás-paradicsomos ragut, majd átforraljuk. Csuszatésztával körítve tálaljuk.

 

Joghurtos gyümölcs torta

Hozzávalók:

·                            3 pohár joghurt

·                            12 evőkanál cukor

·                            2 evőkanál étkezési zselatin

·                            1 csomag vaníliás cukor

·                            4 dl tejszín

·                            25-30 dkg gyümölcs

Elkészítés:

A joghurtot, cukrot, zselatint, vaníliás cukrot összekeverjük, meglangyosítjuk, majd lehűtjük. A felvert tejszínt és az összedarabolt gyümölcsöt hozzákeverjük, és fóliával kibélelt formába öntjük. 2-3 órára betesszük a normál hűtőbe. Tálaláskor tálcára borítjuk. Szépen szeletelhető.

csokitorta

Hozzávalók:

·                            25 dkg étcsokoládé

·                            20 dkg fehércsokoládé

·                            8 dl habtejszín

·                            30 dkg darált háztartási keksz

·                            1-2 evőkanál barack- vagy szilvalekvár (de meggy, málna vagy ribizli is lehet)

·                            2 evőkanál porcukor

·                            rumaroma ízlés szerint -->

A bejegyzés trackback címe:

https://valovillahotel.blog.hu/api/trackback/id/tr872581300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása