fogasszelet horgász módra A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, zsírját kípirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Erős tűzön átforgatjuk, megszórjuk fűszerparikával, felöntjük fehérborral. Őrölt borssal fűszerezzük és kiforraljuk. Közben a fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és lisztbe mártva elősütjük. Ráöntjük a paprikás-paradicsomos ragut, majd átforraljuk. Csuszatésztával körítve tálaljuk.Mandulás mascarpone golyókHozzávalók:· 50 dkg mascarpone· 20 dkg babapiskóta· 10 dkg szeletelt mandulaElkészítés:A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom reszelt héját, valamint a felének a levét belecsavarjuk. Lereszeljük a babapiskótát (vagy ledaráljuk), és összekeverjük a krémmel. Megpirítjuk a manulát, és a masszából golyókat formázunk, majd meghempergetjük a mandulában.
Tálalás: Fanyarkásabb lekvárral (áfonya, szilva, eredei gyümölcs vagy meggy), meghintve porcukorral.PESZTÓS CSIRKEMELLHozzávalók:- 4 db csirkemell filé
- 3 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj
- 20 dkg koktélparadicsom
- 3 evőkanál Bertolli Verde bazsalikom pesto
- 2 dl tejszín
- 1 ág friss bazsalikomlevél
- só, darált bors
- sült csirke fűszerkeverék
A csirkemell filékre csorgassunk kevéske olívaolajat, daráljunk rá borsot, majd szórjuk meg a sülcsirke fűszerkeverékkel. Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek ízes jól átjárja a csirkehúst.Forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a befűszerezett melleket. Közepes lángon mindkét oldalát süssük 4-5 percig.Kanalazzuk a csirkemell közé a bazsalikom pesto-t, forrósítsuk fel a sütőzsiradékban, majd öntsük rá a tejszínt. Daráljunk a szószra borsot, ízesítsük kevéske sóval, majd kis lángon pároljuk még pár percig. A csirkemelleket időnként fordítsuk meg a szószban. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az összetépkedett bazsalikomleveleket és a félbevágott koktélparadicsomot.Forrón tálaljuk tányérokra, csorgassuk meg a pesztos szósszal, köretnek párolt zöldségeket, rizst vagy kifőzött tésztát készítsünk.
Tálalás: Fanyarkásabb lekvárral (áfonya, szilva, eredei gyümölcs vagy meggy), meghintve porcukorral.
A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, zsírját kípirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Erős tűzön átforgatjuk, megszórjuk fűszerparikával, felöntjük fehérborral. Őrölt borssal fűszerezzük és kiforraljuk. Közben a fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és lisztbe mártva elősütjük. Ráöntjük a paprikás-paradicsomos ragut, majd átforraljuk. Csuszatésztával körítve tálaljuk. Tiramisú-italy Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 20 dkg babapiskóta, 3 tojás, 4 csésze kávé, cukor, fél dl rum (vagy valamilyen likőr, ennek használata elég vegyes), kakaópor
1. Keverjünk habosra 3-4 evőkanál cukrot a tojássárgákkal, majd adjuk hozzá a mascarponét, keverjük őket együtt habosra. A krém ne legyen túl édes!
2. Egy csipet sóval verjük fel kemény habnak a fehérjét is, majd óvatosan adjuk a mascarponés krémhez
3. A kávét és a rumot keverjük össze, és mártsuk meg benne a babapiskótákat
4. Rétegezzük a piskótát, rá krém, pisóta, krém, végül kakaóval szórjuk meg
Fogyasztás előtt feltétlenül álljon 4-5 órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek! Zabaglione-italy Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 4 kiskanál cukor, 1 narancs leve, fél dl fehérbor, 2-3 kiskanál konyak
1. Keverjük a 4 tojás sárgáját a cukorral habosra
2. Adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, a bort és a konyakot
3. Vízfürdő felett folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik és habkönnyűvé nem válik. (kb 3-4 perc). Öntsük poharakba és hűtsük le.
1. Keverjünk habosra 3-4 evőkanál cukrot a tojássárgákkal, majd adjuk hozzá a mascarponét, keverjük őket együtt habosra. A krém ne legyen túl édes!
2. Egy csipet sóval verjük fel kemény habnak a fehérjét is, majd óvatosan adjuk a mascarponés krémhez
3. A kávét és a rumot keverjük össze, és mártsuk meg benne a babapiskótákat
4. Rétegezzük a piskótát, rá krém, pisóta, krém, végül kakaóval szórjuk meg
Fogyasztás előtt feltétlenül álljon 4-5 órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek!
1. Keverjük a 4 tojás sárgáját a cukorral habosra
2. Adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, a bort és a konyakot
3. Vízfürdő felett folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik és habkönnyűvé nem válik. (kb 3-4 perc). Öntsük poharakba és hűtsük le.
Velővel töltött palacsinta Hozzávalók:· 4 db sertés velő,· 8 dkg vaj,· 8 dkg hagyma,· 4 db tojás,· 1 csapott mokkás kanál só,· törött bors,· 1/2 csomag zöld petrezselyem,· 15 dkg morzsa,· olaj a kisütéshez,· 10 db sós palacsintaElkészítés:A velőt megtisztítjuk hártyáitól, és apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát olajon vagy vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a velőt. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemmel ízesítjük, és megpároljuk. Majd hozzáadunk 2 db összehabart tojást és megszilárdítjuk. Ezzel a töltelékkel a készre sütött palacsintákat megtöltjük, a széleit behajtogatva tojásba, morzsába fogatjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük. Tartármártással tálaljuk.Megjegyzés:A panírozásnál a morzsába reszelhetük sajtot. A tartármártás helyett adhatunk hozzá fokhagymával ízesített tejfölt is. Hozzávalók:· 80 dkg csirkemellfilé· A töltelékhez:· 5 dkg császárszalonna· 2 kis fej vöröshagyma· 3 gerezd fokhagyma· 10 dkg zöldpaprika· 20 dkg sertésvelő· 2 tojás· só· A gombaraguhoz:· 5 dkg zsír· 15 dkg gomba· törött bors· 1 evőkanál pirospaprika· 1,5 dl tejföl· 1evõ· kanál liszt· 1 csomó petrezselyemzöldElkészítés:A szalonnát apró kockára vágom, és serpenyőben kisütöm. A pörcöt kiszedem, a visszamaradt zsiradékon megpirítom az egyik fej hagymát és a fokhagymát, ráteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, visszateszem a pörcöt, és egy kicsit párolom. A megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velőt hozzáteszem, és néhány percig pirítom, majd a felvert tojást is hozzáöntve kocsonyásodásig keverem, végül megsózom (fontos, hogy a sót csak a végén adjuk hozzá).
A csikemellfiléket kiklopfolom, rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm, és fehér cérnával megkötözöm. Forró zsírban megpirítom minden oldalán, 1 pohár vizet öntök alá, lefedem, és megpárolom (ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolom, míg a hús megpuhul). A tűzhelyről levéve a párolólevet letöltöm, és hűlni hagyom.
Forró zsíron üvegesre dinsztelem a másik vöröshagymát, a felszeletelt gombát, megsózom, és fedő alatt puhára párolom, borssal és pirospaprikával megszórom. A lisztet és a tejfölt simára kavarom, apránként hozzákeverem a hús langyosra hűlt párolólevét, ezt ráöntöm a megpárolt gombára, jól összeforralom.
A behabart gombát ráöntöm a húsra, melyről eltávolítottam a cérnát. Még egyszer felforralom, és meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Tetszőleges körettel tálalom. Velővel töltött sertéskaraj rántva Hozzávalók:· 8 szelet karaj· 6-8 db velőrózsa· só· bors· ételízesítő· A panírozáshoz:· liszt· tojás· zsemlemorzsa· A sütéshez:· olajElkészítés:A karajt kicsontozom, majd kiklopfolom. Forrásban levő vízbe teszem az átmosott velőrózsákat, és 4-5 percig főzöm. Ekkor leszűröm, és egy tányérban villával összetöröm a velőt, majd sóval, ételízesítővel és borssal fűszerezem.
A karaj egyik felébe teszek egy kisebb halmot a fűszerezett velőből, majd ráhajtom a hús másik felét. Fogvájóval vagy hústűvel összetűzöm.
Ezután besózom, majd panírozás után készre sütöm. Sült krumplival vagy krumplipürével tálalom.
Belülről nem kell sózni a húst, mert a velő már fűszerezett, és onnan szed magába annyi fűszert, amennyire szüksége van.Megjegyzés:Van, amikor pulyka- vagy csirkemellet töltök meg ezzel a töltelékkel. Mindegyikkel nagyon finom.Velővel töltött sajt Hozzávalók:· adagonként:· 2 szelet kb. 3-4 milliméter vastag trappista tömbsajt (12-14 dkg)· 7-8 dkg sertésvelő· vöröshagyma· 1 tojás· zsemlemorzsa· olaj· só· bors· petrezselyem· tartármártásElkészítés:Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk (fél kg velőhöz két közepes méretű hagyma illik). Ez idő alatt megszabadítjuk a velőt a hártyáitól. Rátesszük a megfonnyasztott hagymára, sózzuk, borsozzuk, szürkére pirítjuk, majd ekkor összemelegítjük némi apróra vágott petrezselyemmel. Amikor már nem forró, úgy fél centi vastagon felsimítjuk a velőt az egyik sajtra, majd a másik sajttal betakarjuk. Ezután óvatosan belehelyezzük a felvert tojásokba. Ha nem lepi el a tojás a töltött sajtot, akkor nem forgatjuk a sajtot, hanem kiskanállal vagy a tojást tartalmazó tál mozgatásával tojásozzuk be a tetejét. Ezután óvatosan áttesszük a sok zsemlemorzsát tartalmazó tálba. Itt a tetejét beborítjuk morzsával, és addig morzsázzuk, amíg felveszi azt a tojás. Ezután újra tojás, újra morzsa következik. Ne ijedjünk meg, ha közben esetleg leszakad a panír, mert a második tojásba mártás után még rengeteg morzsát felvesz a sajt, szinte az ujjunkkal formázhatjuk a vastag panírt. Bő, forró olajban, két sütőlapáttal 20 másodpercenként megfordítva 2-3 percig sütjük. (Csak az a célunk, hogy panír alatt megolvadjon a sajt és átmelegedjen a velő.) Amikor készen van, a tetejét vastagon bekenjük tartármártással. Én rizi-bizit adok hozzá köretnek.Megjegyzés:Nagyon finom, és igen egyszerű étel. Szeretjük is. Megsütni is könnyű, de a panírozása rengeteg pepecseléssel jár, és az borzolja az idegeimet.
Természetesen négy adagot négy tojással panírozok, és nem 4 x 1 tojással. Nem csak tömbsajtból készíthetjük, de abból könnyebb. Nekem kb. 1 kg sajtból és fél kg velőből 7 adag jött ki. Ha nem sütjük túl, nem folyik ki belőle a velő. A fiaink simán megesznek belőle két-két adagot.
A csikemellfiléket kiklopfolom, rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm, és fehér cérnával megkötözöm. Forró zsírban megpirítom minden oldalán, 1 pohár vizet öntök alá, lefedem, és megpárolom (ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolom, míg a hús megpuhul). A tűzhelyről levéve a párolólevet letöltöm, és hűlni hagyom.
Forró zsíron üvegesre dinsztelem a másik vöröshagymát, a felszeletelt gombát, megsózom, és fedő alatt puhára párolom, borssal és pirospaprikával megszórom. A lisztet és a tejfölt simára kavarom, apránként hozzákeverem a hús langyosra hűlt párolólevét, ezt ráöntöm a megpárolt gombára, jól összeforralom.
A behabart gombát ráöntöm a húsra, melyről eltávolítottam a cérnát. Még egyszer felforralom, és meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Tetszőleges körettel tálalom.
A karaj egyik felébe teszek egy kisebb halmot a fűszerezett velőből, majd ráhajtom a hús másik felét. Fogvájóval vagy hústűvel összetűzöm.
Ezután besózom, majd panírozás után készre sütöm. Sült krumplival vagy krumplipürével tálalom.
Belülről nem kell sózni a húst, mert a velő már fűszerezett, és onnan szed magába annyi fűszert, amennyire szüksége van.
Természetesen négy adagot négy tojással panírozok, és nem 4 x 1 tojással. Nem csak tömbsajtból készíthetjük, de abból könnyebb. Nekem kb. 1 kg sajtból és fél kg velőből 7 adag jött ki. Ha nem sütjük túl, nem folyik ki belőle a velő. A fiaink simán megesznek belőle két-két adagot.
Fogasszelet horgász módra
A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, zsírját kípirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Erős tűzön átforgatjuk, megszórjuk fűszerparikával, felöntjük fehérborral. Őrölt borssal fűszerezzük és kiforraljuk. Közben a fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és lisztbe mártva elősütjük. Ráöntjük a paprikás-paradicsomos ragut, majd átforraljuk. Csuszatésztával körítve tálaljuk.
Joghurtos gyümölcs torta
Hozzávalók:
· 3 pohár joghurt
· 12 evőkanál cukor
· 2 evőkanál étkezési zselatin
· 1 csomag vaníliás cukor
·
· 25-30 dkg gyümölcs
Elkészítés:
A joghurtot, cukrot, zselatint, vaníliás cukrot összekeverjük, meglangyosítjuk, majd lehűtjük. A felvert tejszínt és az összedarabolt gyümölcsöt hozzákeverjük, és fóliával kibélelt formába öntjük. 2-3 órára betesszük a normál hűtőbe. Tálaláskor tálcára borítjuk. Szépen szeletelhető.
csokitorta
Hozzávalók:
· 25 dkg étcsokoládé
· 20 dkg fehércsokoládé
·
· 30 dkg darált háztartási keksz
· 1-2 evőkanál barack- vagy szilvalekvár (de meggy, málna vagy ribizli is lehet)
· 2 evőkanál porcukor
· rumaroma ízlés szerint